Doorgaan naar hoofdcontent

HELP! Ik heb te veel stofNaaien. Het kwam er de afgelopen weken gewoon niet van. Druk, druk, druk. Iedereen kent het wel. Waar oktober hier volop in het teken stond van het einde van de verbouwingen, was november de maand van het afwerken van mijn doctoraat én alsof dat nog niet genoeg is, diende ik ook nog een aanvraag in voor een postdoc*, en moest ik ook nog een paper deadline voor een congres halen. Kortom, naaien kwam er niet van, en bloggen al zeker niet. 

Ondertussen is de maand december ook al halfweg. De deadline voor de paper (1 december) en de deadline voor mijn postdoc aanvraag (3 december) liggen al ver achter mij en afgelopen dinsdag (11 december) diende ik ook mijn doctoraat in. Hoera! Niet dat ik er nu ben, ik moet dat doctoraat nog verdedigen voor een jury van professoren (Slik), de paper moet gepresenteerd worden op het congres en mijn post-doc aanvraag moet ook nog beoordeeld worden door een panel van professoren, en als het goed genoeg is, mag ik mijn projectaanvraag mondeling gaan verdedigen. Fingers crossed dus.

* een postdoc is als het ware de opvolger van een doctoraat. Je schrijft een project met bepaalde onderzoeksvragen die je wil beantwoorden, en als je het geld binnenhaalt, kan je het onderzoek dat je hebt voorgesteld ook effectief uitvoeren.

Nu, even stoppen met naaien door tijdsgebrek, dat gaat vanzelf. Maar stoppen met stof kopen? Da's al heel wat moeilijker, zeker als je op Instagram al dat schoons ziet voorbij komen. De nieuwe collectie van Eva Mouton, de prachtige tencel van bij De Stoffenkamer en ga zo maar door… Je voelt hem al komen: mijn stoffenvoorraad groeide weer gigantisch. Misschien toch maar eens nadenken over een grote stoffenkast… of een plan om die voorraad naar beneden te krijgen.


Een koopstop opleggen, dat heb ik al een paar keer geprobeerd. De wil om te slagen is groot, maar dan sta ik in de stoffenwinkel voor vlieseline, of ik heb een rits nodig, of … en voor ik het weet ben ik weer al hopeloos verliefd op het een of ander leuk stofje waar ik dertig geweldige plannen voor kan bedenken. Ik moest dus een nieuw plan bedenken om mijn voorraad te laten zakken. Eentje dat structuur brengt in mijn chaos, een mooi overzicht biedt van alle stoffen die ik heb en dat combineert met alle projecten die ik wil naaien. Ik botste op de Stash shrinker tool van SewJourners. Een eenvoudige Excel template die bijhoudt hoeveel voorraad stof je hebt. Je geeft aan welke lapjes stof je hebt, welke kwaliteit het is, hoeveel meter je hebt gekocht en hoeveel je er van hebt opgebruikt. De tool berekent dan voor jou (1) hoeveel stof je nog in voorraad hebt en (2) of je al terug stof mag aankopen (hangt af van het doel dat je jezelf oplegt). Exact wat ik nodig heb dus.
Ingevulde Stash Shrinker tool - Gratis te downloaden bij SewJourners

Ik begon ijverig met het invullen van die template. Ik kon vlotjes 45 verschillende stofjes bedenken. Sommige zijn nog bruikbare restjes van een vorig projectje andere zijn echt nog mooie grote lappen stof. Die 45 lapjes stof komen overeen met 60 meter stof. 60 METER STOF! En aangezien de meeste dozen stof nog niet terug uitgepakt zijn na de verbouwingen, zou het best kunnen dat ik nog stofjes vergeten ben.

Het wordt dus hoog tijd om toe te geven: ik heb écht genoeg stof, meer nog, ik heb echt te veel stof. Tijd voor actie. Om alles een beetje op orde te krijgen, paste ik de Stash shrinker tool wat aan. Ik voegde een kolom toe voor het projectje dat ik wou maken met dat stofje, voor wie van het gezin ik dat stofje gekocht had en voor de deadline waartegen ik dat projectje graag zou afhebben. Ik legde mezelf volgende doelen op:
 1. Dit jaar wil ik nog minstens 10 meter stof opnaaien
 2. Tegen Pasen mag ik maximaal nog 25 meter stof in voorraad hebben
 3. Eind 2019 wil ik maximaal 10 verschillende stofjes in voorraad hebben liggen. Eens ik dit bereikt heb, wil ik deze limiet nooit meer overschrijden
Ik leg mezelf dus bewust geen koopstop op. Dat lukt toch niet en het bespaart mezelf de teleurstelling als ik bezwijk en toch een stofje koop. Koop ik een meter, dan wil dat zeggen dat ik tegen Pasen gewoon een meter meer moet opnaaien.


Het jaar telt nog twee weken, dat wil dus zeggen dat ik gemiddeld ongeveer 70 cm stof per dag moet wegwerken. Moet lukken, toch?

Na mijn bekentenis is het aan jullie! Hoeveel stof heb jij liggen? En wat doe jij om die hoeveelheid stof onder controle te houden?

Naaisdrovje!
Leentje


Reacties

 1. Ik kan dat niet eens beginnen tellen. Als ik eerlijk ben: te veel om in 1 leven op te naaien. Ik naai nu eenmaal veel sneller in mijn hoofd dan in het echt. Ik ben wel blij met dat privéwinkeltje. Al maakt het me soms ook onrustig. An

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, An toch! Ik denk ook altijd dat ik een naaisuperheld ben ;-)

   Verwijderen
 2. Volgens mij heb ik nog veel meer��. En ik kan ook niet stoppen... Tis besmettelijk vrees ik

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Let's stick together: Say Hi!

Vakantie. Het thema voor mijn eerste Let's stick together ooit. Voor ik mama werd, deden we meestal een citytrip, zo eentje waarvan je vermoeider terugkwam dan je vertrokken was, want je moest toch alles gezien hebben he ;-). Maar nu ik mama ben (en dat ook nog eens combineer met een doctoraat én met verbouwingen) ben ik toe aan een luilekker vakantie: hele dagen hangen aan het zwembad, hopelijk nog eens tijd hebben om een boek te lezen, ijsjes eten en misschien kunnen we dan eventueel ook, als het écht moet, eens een (culturele) daguitstap maken.
Ik had meteen enkele naai-ideeën klaar voor deze Let's stick together die helemaal passen in onze luilekker vakantie: de palmbomen van SYAS liggen hier nog te wachten om omgetoverd te worden tot een Theo voor manlief, ik heb ook nog twee lapjes stof liggen voor zomerse kleedjes die ik graag mee wil nemen op vakantie, en ook voor G. staat er nog wel heel wat vakantie-materiaal op de naaiplanning.
Ik besloot om te starten met wat het…

Vilette, please

Zoals je in mijn vorig blogbericht kon lezen, legde ik mezelf het doel op om dit jaar nog minstens 10 meter stof op te naaien. Gelukkig volgde ik het voorbije weekend nog de Vilette workshop bij Madeline De Stoffenmadam en heb ik deze week drie dagen vakantie, én staat ook de kerstvakantie voor de deur. Dat er genaaid zal worden, dat staat als een paal boven water.


Terug naar de Vilette. Dat is dus een ideaal project als je snel veel stof op wil krijgen: 2 meter mantelstof en 1,4 meter voeringstof. De mantelstof kocht ik dus nog nieuw begin december (ze zit wel verrekend in die 60 meter stof uit de vorige blogpost). Ik zocht wel bewust een stof die paste bij een stofje uit mijn voorraad, dat ik lang geleden (ik denk ergens in 2013) kocht bij Den Boom in Lier. Toen vond ik dat stofje echt geweldig, maar ik vond niet onmiddellijk een geschikt project, en dus bleef dat stofje maar wat liggen. Tot nu. 

Hoewel ik al een heel aantal workshops bij Madeline de Stoffenmadam volgde, had ik nog…

Stik Belgique: Over toppers die ik nog nooit maakte

Stik Belgique. Hoe geweldig is dat concept?! Elke maandag van oktober organiseert Marjolein een blogtour, die onze Belgische ontwerpers in de schijnwerpers zet. En geef nu toe, we zijn hier toch verwend op dat vlak. Aangezien ik elke week zal deelnemen aan Stik Belgique, kan ik vijf verschillende patroonontwerpers in de bloemetjes zetten. Door het groot aanbod aan Belgisch talent, was die keuze nog moeilijker dan gedacht. Starten doe ik met La Maison Victor, misschien een voor de hand liggende keuze, maar het moet nu eenmaal gezegd worden, La Maison Victor patronen zijn gewoon top.


Ondertussen zijn er al meer dan 20 edities, en keer op keer maakt mijn hart een klein sprongetje bij het zien van al het moois dat er in dat magazine staat. Vind ik niets leuk voor mezelf, dan staat er zeker en vast iets in voor de zoon of voor manlief. En hoewel ik hier geen kleine meisje heb rondlopen om voor te naaien, vind ik die patronen voor kleine prinsessen ook geweldig.


Mijn eerste idee voor Stik …